Dům Usherů (1960)

Nad sídlem rodu Usherů se vznáší rodová kletba. To co se ve zdech domu děje není tak děsivé jako jeho exteriér. Vskutku brilantní budovu umístil do filmu natočeného podle mistra žánru E. A. Poe, Roger Corman. A opět si dal na snímku záležet, zvlášť na kulisách. Totiž původně měl prý natočit dva nízkorozpočtové horůrky, ale po krátkém naléhání na studio mu bylo povoleno natočit Pád domu Usherů s vyšším rozpočtem.

Před natáčením se Roger dozvěděl o jakémsi požáru v Hollywood Hills. Údajně ihned roztočil telefony a druhý den už stál se štábem a herci na místě, aby natočil exteriéry domu Usherů, které lze nejlépe vychutnat ve chvíli, kdy na začátku Mark Damon přijíždí k prokletému domu.

Další zajímavostí je , že požár v závěru filmu je pravý, ovšem nehoří Dům Usherů nýbrž jakási stodola určená k demolici. Roger později tyto záběry použil i v dalších filmech natočených na motivy povídek E. A. Poea. Celkem jich natočil devět, Zánik domu Usherů je první s nich. Kromě exteriéru, lze obdivovat i dokonale atmosférický interiér domu. Po natáčení si mohl každý ze štábu odnést některou z dekorací, jako jsou obrazy a podobně.

House of Usher (1960)

Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Ohákněte se na nejbližší brutální koncert. Letos letí trička Metallica a tričko Kiss, kromě toho také Iron Maiden, nebo Depeche Mode.