Chata v horách: Horor jak jej (ne)znáte

Už od prvních zmínek a trailerů se Cabin in the Woods stal velmi sledovaným filmem. A to nejen proto, že tvůrci slibovali zcela novou dimenzi hororu, ale také proto, že už po dokončení natáčení se čekalo nejméně rok na uvedení. Proč to? Protože studio vyžadovalo převedení do formátu 3D. To se ale nelíbilo režisérovi Drew Goddardovi a scénáristovi Josse Whedonovi. Handrkování skončilo vítězstvím studia, ovšem ani poté se do 3D převést nepodařilo a tak vstoupil do kin v syrové ploché podobě. Takže film byl dokončen v roce 2009, v roce 2010 se pralo studio s tvůrci a v roce 2011 se dostala Chata v lesích (to je festivalový název) do kin. V roce 2012 se konečně dostala také do malé země uprostřed Evropy, zvané Česká republika. Dlouhá cesta.

Děj jen ve zkratce: Parta pubescentů se ocitne v opuštěné chatě hluboko v lesích, kdesi uprostřed ničeho. A začnou se dít podivné věci! To je ten nejklišovitější námět a také maximum co můžeme čtenáři sdělit, abychom jej nepřipravili o jakýkoliv „HUE“ efekt. A že jich bude. Ono totiž, přestože děj vypadá jako kýč, se skutečně jedná o jakýsi zlomový kousek v žánru, ale to se budete muset přesvědčit sami. Zde je několik lákadel.

Režisér Goddard tímto debutuje, ale předtím napsal již scénář k seriálu Ztraceni (2004) a Cloverfield (2008), což zřejmě uznáte sami, jsou vskutku přelomové počiny. Nutno dodat, že jejich rukopis rozeznáte i v tomto filmu, což zaručuje několik zajímavých překvapení. Tvůrci vlastně překvapují v průběhu celého filmu, aby v závěru nabídli skutečně výživnou desetiminutovku, která stojí za to i kdybyste byl nechutný filmový rejpal a hnidopich.
Ve samotném je celá řada odkazů na horory všeho druhu, včetně těch herních (F.E.A.R., Left 4 Dead …) a knižních (H. P. Lovecraft). O filmových hororech nemluvě, to bychom tu psali a četli dva dny.

U Cabin in the Woods se zřejmě bát nebudete, pokud vám nenaskakují pupínky třeba ze zombies. Ale rozhodně vás uková v sedačce, protože jak atmosféra, tak samotná gradace napětí, vycházejícího především z pocitu „Co bude teď?“ nenechají diváka v klidu až do konce. Krátké info o filmu ještě doplním pozvánkou na stránky filmu, které jsou – jak jinak – vskutku stylově vyvedeny. Ofiko web je . Kochejte se a zcela vyjimečně říkám: „Nebojte se Chaty v horách!“

The Cabin in the Woods (2011)

Režie: Drew Goddard

Scénář: Josse Whedon

Hrají: Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison, Fran Kranz, Jesse Williams, Richard Jenkins, Bradley Whitford, Sigourney Weaver, Patrick Gilmore

Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Ohákněte se na nejbližší brutální koncert. Letos letí trička Metallica a tričko Kiss, kromě toho také Iron Maiden, nebo Depeche Mode.