House on Haunted Hill (1959)

Tak v tomhle domě se událo sedm vražd a excentrický milionář sem sezval pětici účastníků, která by zde měla přečkat noc. Je jasné, že to bude noc plná hrůzy, ovšem tento koncept už dobře známe. Stejně jako samotný, poměrně nevábně vyhlížející dům. Jde totiž o Ennis House. Megalomanské, architekty zavrhované i vyzdvihované dílo.

Ennis House ve filmu House on Haunted Hills (1959)

Ennis House je rezidenční bydlení v Los Feliz, což je oblast sousedící s Los Angeles v Kalifornii. Architekt Frank Lloyd Wright navrhl tuto budovu pro Charlese a Mabel Ennisovi v roce 1923. V roce 1924 už barák stál.

Interiéry Ennis House ve filmu Blade Runner. Zdroj: ennishouse.com

Dům, který čerpá z Mayských staveb a motivů je rozlehlý a stal se rejdištěm mnoha filmařů. V jeho útrobách se kromě House on Haunted Hill totiž natáčeli i takové pecky jako Blade Runner, Buffy, Glimmer man, Karate kid III, nebo Black Rain. V osmdesátých letech minulého století prošel rekonstrukcí, ovšem poté byl jaksi neobyvatelný. Praskal zde beton, padal omýtka v obrovských kusech. Další ránu znamenala pro budovu zemětřesení, která se oblastí prohnala v roce 1994.

Ennis House v reálu. Zdroj: Wikipedie

V roce 2009 už je ale zase nabízen k prodeji za astronomických 15 milionů dolarů. O rok později ale stále zeje prázdnotou a tak se cena snižuje. Teprve letos v létě byl prodán za 4,5 milionu dolarů obchodnímu manažerovi Ron Burklemu. Jsem také obchodní manažer, ale na takovej barák nikdy nenašetřim. Ani bych ho nechtěl. Je to , ve kterém nechci bydlet 🙂

Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Ohákněte se na nejbližší brutální koncert. Letos letí trička Metallica a tričko Kiss, kromě toho také Iron Maiden, nebo Depeche Mode.